Read in English

Međunarodni institut za tisak (IPI) i MIDAS objavili su prvi poziv za prijavu za NewsSpectrum Fellowship.

Stipendija je otvorena za novinare i druge medijske profesionalce koji rade za medije na manjinskim jezicima u EU (uključujući romski i migrantske jezike) i Velikoj Britaniji, a cilj joj je potaknuti partnerstva između novinara na manjinskim i većinskim jezicima .

NewsSpectrum očekuje da će 2021. financirati 40 stipendija kroz dvije sheme: stipendije za suradničko izvještavanje i stipendije za profesionalni plasman .

Vrste stipendija i rokovi

Stipendije za suradničko izvještavanje podržava projekte izvještavanja koje provode novinari koji rade u medijima na manjinskim jezicima (uključujući redovne slobodne suradnike) u suradnji s medijima na većinskom jeziku.

Izvještajni projekt može se usredotočiti na bilo koju temu od javnog interesa koja je relevantna za publiku obje medijske organizacije. Međutim, prioritet će se dati projektima koji ističu specifičnu situaciju ili perspektivu manjinskih skupina u EU ili odnose između manjinskih i većinskih skupina. Dobrodošli su projekti koji doprinose praćenju europskih poslova u medijima na manjinskim jezicima. Sve vrste izvještavanja ispunjavaju uvjete, a priče se mogu objavljivati u bilo kojem obliku. Digitalne / audiovizualne tehnike pripovijedanja su dobrodošle. Očekuje se da će priče objavljivati mediji na manjinskom i većinskom jeziku.

Rok za prijave za stipendije za suradničko izvještavanje je 28. svibnja 2021. Očekuje se otvaranje dva dodatna poziva u okviru ove sheme u lipnju i kolovozu. Pogledajte dodatne  informacije i česta pitanja.

Stipendija za profesionalno zapošljavanje podržava prilagođene kratkoročne radne prakse ili studijske posjete stručnjaka za medije na manjinskim jezicima u medijima na većinskom jeziku. Stipendija je otvorena za sve zaposlenike medija, uključujući novinare, urednike, fotoreportere, voditelje redakcija, menadžere društvenih mreža, menadžere zajednica ili osoblje usmjereno na digitalne inovacije. Prihvatljivi su i redoviti samostalni suradnici. Može se koristiti za podršku suradničkim vještinama i razmjeni znanja o različitim aspektima redakcije, uključujući izvještavanje o vijestima, digitalnu tranziciju, poslovne modele, angažman publike i izgradnju zajednice.

Prijave za strukovnu stipendiju razmatrat će se kontinuirano, počevši od 12. travnja, do 28. svibnja 2021. godine. Trenutno je planiran samo jedan poziv za stipendiju za stručno usavršavanje. Pogledajte dodatne i informacije i česta pitanja.

Pojedinosti o uvjetima i prijavama

Medijski profesionalci na manjinskim jezicima ispunjavaju uvjete za stipendiju ako je njihov medij sa sjedištem u EU ili Velikoj Britaniji i proizvodi najmanje 51% svog sadržaja na regionalnom ili manjinskom jeziku (to uključuje migrantske i romske jezike). O prihvatljivim jezicima pročitajte ovdje. Partner ili domaćin na većinskom jeziku također mora imati sjedište u EU ili Velikoj Britaniji. Prekogranična suradnja je dobrodošla.

Potiču se osobne stipendije, u skladu s ciljem NewsSpectruma za izgradnju održivih partnerstava između medija na manjinskim i većinskim jezicima. To se posebno odnosi na stipendiju za profesionalno postavljanje . Međutim, u svjetlu pandemije COVID-19 razmotrit će se daljinske mogućnosti, pod uvjetom da se aktivnosti i dalje mogu učinkovito provoditi.

Općenito se očekuje da će dvije stipendije trajati najmanje dva tjedna, ali moguća su fleksibilna trajanja. Stipendije se mogu provoditi bilo kada između lipnja i 31. prosinca 2021. godine.

I medijski suradnik na manjinskom jeziku i partner ili domaćin na većinskom jeziku mogu zatražiti do 6000 eura po stipendiji. Za stipendiste na manjinskim jezicima, potpora može pokriti troškove plaće (izravno nadoknađene poslodavcu), kao i naknadu za lokalne troškove (npr. smještaj i život). Putni troškovi bit će dodatno pokriveni. Za medije na većinskom jeziku bespovratna sredstva mogu također pokriti troškove plaće, kao i putne troškove, ako je potrebno. Ukupno NewsSpectrum očekuje da će 2021. osigurati 480 000 eura za stipendije.

Da bi se prijavili, zainteresirani medijski stručnjaci trebali bi pročitati cjelovit opis, uvjete za prijavu i kriterije za odabir te upute za prijavu na web mjestu NewsSpectrum. Prijave se moraju slati na engleskom jeziku. Podnositeljima zahtjeva se prije podnošenja zahtjeva preporučuje da osiguraju partnera koji izvještava ili organizaciju domaćina. Međutim, projektni partneri NewsSpectrum spremni su pokušati povezati perspektivne prijavitelje s odgovarajućim organizacijama domaćinima ako je potrebno.

Stipendiste će odabrati petočlano povjerenstvo za odabir koje će uključivati neovisne stručnjake. Program se zalaže za strogu zaštitu uredničke neovisnosti svih korisnika.

Pozadina

NewsSpectrum zajednička je inicijativa Međunarodnog instituta za tisak (IPI) i Europskog udruženja dnevnih novina na manjinskim i regionalnim jezicima (MIDAS) i Europskog Romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC).

NewsSpectrum novi je program osmišljen kako bi potaknuo radna partnerstva između medija na jezicima manjina, uključujući medije na jeziku migranata, i vodećih medija u Europskoj uniji. Cilj stipendija NewsSpectrum-a je poboljšati suradnju između dviju skupina i podržati održivost medija na manjinskim jezicima kao presudnih članova slobodnog i pluralističkog medijskog okruženja u Europskoj uniji. Oni također nastoje podržati medijsko izvještavanje koje sa znanjem izvještava o manjinskim pitanjima i uključuje perspektivu predstavnika manjinskih skupina u izvještavanju.

Program NewsSpectrum sufinancira Europska komisija u okviru pilot-projekta „ Mogućnosti stažiranja za manjinske jezike “, uz dodatnu financijsku potporu ERIAC-a . Daljnja partnerstva bit će najavljena kad budu potvrđena.

Pitanja?

Zainteresirani prijavitelji mogu posjetiti web stranicu NewsSpectrum i  stranicu s čestim pitanjima o prijavi.

Kontakti

Josh LaPorte (IPI): [email protected]

Anna-Kira Pirhofer (MIDAS): [email protected]


The NewsSpectrum programme is co-funded by the European Commission within the framework of the pilot project “Internship opportunities for Minority Language Media”, with additional financial support from ERIAC. Further partnerships will be announced as they are confirmed.

(Photo by Finn Hackshaw on Unsplash)

 

Originaly published at https://www.snh.hr/stipendije-za-medije-na-manjinskim-jezicima/