Read in English

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve MIDAS, 12 Nisan bugün, NewsSpectrum Bursu için ilk başvuru döneminin başladığını duyurdu.

Burs, Avrupa Birliği’nde (Romanca ve diğer göçmen dilleri de dâhil) azınlık dilinde yayın yapan tüm medya kuruluşlarında çalışan gazetecilere ve diğer basın çalışanlarına açıktır. Bu bursun amacı, azınlık ve çoğunluk dillerinde yayın yapan medya kuruluşları arasındaki ortaklıkları artırmaya teşvik etmektir.

NewsSpectrum, 2021 yılında iki farklı burs programı aracılığıyla toplamda 40 başvuruya fon sağlamayı planlıyor. NewsSpectrum bursu altında başvurulabilecek programlar şunlar: Collaborative Reporting Fellowship (Ortak Habercilik Bursu)  ve Professional Placement Fellowship (Profesyonel Yerleştirme Bursu).

Burs türleri ve son başvuru tarihleri

Collaborative Reporting Fellowship (Ortak Habercilik Bursu), azınlık dilinde yayın yapan bir medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin (bu kurumlarda serbest olarak düzenli çalışan gazeteciler de dâhil), çoğunluk dilinde yayın yapan medya kuruluşları ile ortaklaşa haber üretimini destekleyen projeleri destekler.

Ortak habercilik projesi, her iki medya kuruluşunun okuyucularını ilgilendiren kamu yararına herhangi bir konuda olabilir. Ancak, öncelik AB’deki azınlık gruplarına özel bir durum, konu veya bakış açısını ele alacak veya azınlık ve çoğunluk grupları arasındaki ilişkileri inceleyen projelere verilecektir. Avrupa’daki gelişmelerin ve AB meselelerinin azınlık medyasında yer almasına katkıda bulunan projeler memnuniyetle karşılanacaktır. Tüm habercilik türlerinde başvurmak mümkündür ve haberler tüm formatlarda yayınlanabilir. Bu doğrultuda, dijital/ görsel-işitsel habercilik teknikleri ile başvurabilir. Haberlerin projede yer alan hem azınlık hem de çoğunluk dilinde yayın yapan medya kuruluşu tarafından yayınlanması beklenmektedir.

Collaborative Reporting bursu için son başvuru tarihi 28 Mayıs 2021‘dir. Bu program kapsamında iki ek çağrının Haziran ve Ağustos aylarında açılması bekleniyor. Program hakkında tüm bilgiler ve SSS için tıklayın.

Professional Placement Fellowship (Profesyonel Yerleştirme Bursu), azınlık dilinde yayın yapan bir medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin, bir çoğunluk dili medya kuruluşunda gerçekleştireceği bir eğitim veya araştırma kapsamındaki kısa dönem ziyareti veya yine kısa dönem olmak üzere bu kuruluşlarda mesleki çalışması için fon sağlanmak üzere tasarlanmıştır. Bu burs, gazeteciler, editörler, foto muhabirleri, haber editörleri veya müdürleri, sosyal medya sorumluları, okuyucuya erişim, abonelik veya dijital yenilik ve gelişime odaklanmış personel dâhil olmak üzere medya kuruluşunun tüm personeline açıktır. Düzenli olarak bir kuruma içerik üreten serbest gazeteciler de başvurabilir. Burs, haber üretimi, dijital dönüşüm, iş modelleri, izleyici/okuyucu etkileşimi ve toplumsal destek oluşturma amaçlı haberciliğin çeşitli alanlarında kurumların işbirliği becerilerini ve bilgi alışverişini desteklemek için de kullanılabilir.

Professional Placement bursu için başvurular, 12 Nisan’dan 28 Mayıs 2021 tarihine kadar düzenli olarak değerlendirmeye alınacaktır. Şu aşamada Professional Placement Bursu için yalnızca bir başvuru dönemi planlanmıştır. Program hakkında tüm bilgiler ve SSS için tıklayın.

Uygunluk ve başvuru şartları

Azınlık dilinde yayın yapan medya çalışanlarının çalıştıkları medya kuruluşları bir AB ülkesi veya Birleşik Krallık’ta bulunması ve içeriğinin en az %51’ini bir bölgesel veya azınlık dilinde (buna göçmen dilleri ve Romanca da dâhil) yayınlanması şartı aranmaktadır. Hangi dillerin başvuru kapsamında olduğunu öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. Başvurunun uygun bulunması için, çoğunluk dilinde haber yapan ve projede yer alan ortak medya kuruluşunun merkezinin de benzer şekilde bir AB ülkesi veya Birleşik Krallık’ta bulunması gerekmektedir. Sınır ötesi işbirlikleri mümkündür ve memnuniyetle karşılanacaktır.

NewsSpectrum’un azınlık ve çoğunluk dili medyası arasında sürdürülebilir ortaklıklar kurma hedefi doğrultusunda projelerin fiziken, yüz yüze gerçekleştirilmesi teşvik edilmektedir. Bu teşvik, özellikle Professional Placement Bursu için geçerlidir. Ancak, COVID-19 salgını sebebiyle, faaliyetlerini kesintisiz ve etkin bir şekilde yürütülebileceği öngörülürse uzaktan çalışma seçeneklerini tercih eden başvurular da dikkate alınacaktır.

Genel olarak, her iki bursun da en az iki hafta sürmesi beklenmektedir, ancak sürelerde esneklik mümkündür. Bursların verildiği projeler, Haziran ayından 31 Aralık 2021 tarihine kadar herhangi bir zaman diliminde yürütülebilir.

Hem azınlık dilinde yayın yapan medya çalışanı hem de çoğunluk dilinde yayın yapan partner medya kuruluşu, başvuru başına ayrı ayrı 6.000 €’ya kadar hibe talep edebilir. Azınlık dilinde yayın yapan medya çalışanları için verilen hibe, maaş masraflarını (doğrudan işverene ödenecek şekilde) ve diğer masrafları için belli bir ödeneği (örneğin, konaklama ve geçim masrafları) karşılar. Seyahat masrafları ayrıca karşılanacaktır. Çoğunluk dilinde yayın yapan medya kuruluşları içinse hibe, hem maaş ve hem proje kapsamında olması halinde seyahat masraflarını karşılayabilir. NewsSpectrum bursu kapsamnında, 2021 yılında toplam 480.000€ hibenin burs olarak verilmesi planlanıyor.

Başvurmak için ilgilenen medya çalışanlarının, NewsSpectrum internet sitesindeki açıklamaları, talimatları ve başvuru kriterlerini okumaları önemle tavsiye edilir. Başvurular İngilizce yapılmalıdır. Başvurucuların, başvurmadan önce ortak olarak bir medya kuruluşu ile anlaşarak proje partnerlerini kesinleştirmiş olmaları şiddetle tavsiye edilir. Bununla birlikte, NewsSpectrum projesini yürüten partner organizasyonlar (IPI ve MİDAS), sağlam bir başvuru ile gelecek vaad eden başvurucuları gerekirse uygun ortaklarla buluşturabilecektir.

Burstan yararlanacaklar, bağımsız uzmanlardan oluşan beş üyeli bir seçim komitesi tarafından seçilecektir. Bu burs program, tüm bursiyerlerin editoryal bağımsızlığını korumayı taahhüt eder.

Arka Plan

NewsSpectrum, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Avrupa Azınlık ve Bölgesel Dillerde Günlük Gazeteler Birliği’nin (MIDAS) ortak bir girişimidir. Avrupa Roma Sanat ve Kültür Enstitüsü (ERIAC) de bu girişimi destekleyen bir diğer ortaktır.

NewsSpectrum, göçmen toplulukların konuştuğu diller de dâhil olmak üzere azınlık dilinde yayın yapan medya kuruluşları ile AB’de çoğunluk dillerinde yayın yapan meslektaşları arasındaki işbirliğini teşvik etmek için tasarlanmış yeni bir programdır. NewsSpectrum fonu, iki grup arasındaki işbirliğini geliştirmeyi ve Avrupa Birliği’ndeki özgür ve çoğulcu medya ortamının önemli üyeleri olarak azınlık dilinde çalışan ve yayın yapan medyanın sürdürülebilirliğini desteklemeyi amaçlamaktadır. Programın bir diğer amacı, azınlık meseleleri hakkında doğru ve yetkin şekilde haber yapan ve azınlık gruplarının temsilcilerinin bakış açısını haberlere dahil eden medya kurumlarını desteklemektir.

NewsSpectrum programı, ERIAC’ın ek mali desteği ile Avrupa Komisyonu (DG Connect) tarafından bir pilot proje olarak ortaklaşa finanse edilmektedir. İleride onay aşamaları tamamlandıktan sonra başka ortaklıklar da ilan edilecektir.

Sorunuz mu var?

İlgilenen başvurucular, detaylı bilgi için NewsSpectrum internet sitesini ve SSS sayfamızı ziyaret edebilir. Başka sorularınız varsa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

İletişim

Josh LaPorte (IPI): [email protected]
Anna-Kira Pirhofer (MIDAS): [email protected]

En son haberleri kaçırmayın! NewsSpectrum haber bültenine kaydolun.


The NewsSpectrum programme is co-funded by the European Commission within the framework of the pilot project “Internship opportunities for Minority Language Media”, with additional financial support from ERIAC. Further partnerships will be announced as they are confirmed.

(Photo by Finn Hackshaw on Unsplash)